Ik ben een leerkracht

Wat zijn leerstoornissen? Welke problemen kunnen deze leerlingen hebben? Hoe werk je samen met ouders? Hoe slagen in studies en werk?

leerkracht

 

 

Als leerkracht word je geconfronteerd met leerlingen die minder snel zijn in het leren lezen, spellen en/of rekenen.
Kinderen met leerproblemen zijn vaker afgeleid of werken trager dan de rest. Ze lijken opdrachten en oefeningen te vermijden, vergeten dikwijls hun spullen of hun huiswerk te maken. Maar ze werken wel heel enthousiast mee aan projecten of knutselopdrachten. Op toetsen presteren ze wisselend: de ene keer lijken ze de oefeningen te snappen, enkele dagen later loopt het helemaal verkeerd en maken ze fouten die je niet voor mogelijk hield.

Je vraagt je als leerkracht vaak af wat je moet doen. Moet je aan de alarmbel trekken en het kind doorverwijzen voor externe hulp? Of wacht je best nog even af tot het ‘vanzelf’ betert? Kan jij als leerkracht iets doen?

Eerst moeten we uitleggen wat leerstoornissen zijn en welke problemen deze leerlingen kunnen hebben. Daarna bekijken we wat je als leerkracht kan doen en waar je op moet letten. We tonen je ook hoe leerlingen met (soms ernstige) leerstoornissen toch kunnen slagen in hun opleiding, studies en latere jobs.