Nieuws
Cyriel Van Steen

Cyriel Van Steen

M-decreet en Ondersteuningsmodel

Beste lezer,

 

Tot voor kort kon je via Sprankel vzw een bestelling doen van o.a. de publicaties ‘Kansen in het M-decreet voor ouders, leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, leraren en scholen’ (uitgegeven door Overleggroep OKLO, Ouders van normaal- en hoogbegaafde Kinderen met specifieke Leer- en/of Ontwikkelingsproblemen) en 'Aanpak bij leerstoornissen op school en thuis STICORDI-laatregelen' (uitgegeven door Sprankel vzw).

 

We beseffen dat de informatie in die publicaties stilaan verouderd en achterhaald raakte. Daarom hebben de auteurs van het boekje ‘M-decreet’  een volledig nieuwe versie gemaakt met als titel:

 

 

Kansen in M-decreet

en Ondersteuningsmodel

 

voor

 

ouders

leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

leraren en scholen

 

 

 

In de vernieuwde publicatie lees je onder andere hoe het M-decreet en het Ondersteuningsmodel is ontstaan.

De herdefiniëring van het Buitengewoon Onderwijs staat duidelijk uitgelegd en beschreven.

Termen als 'handelingsgericht werken', 'zorgcontinuüm', 'redelijke aanpassingen' en 'gemeenschappelijk curriculum' zullen niet vreemd meer voor je zijn na het lezen van deze publicatie.

Wat je kan verwachten van het CLB en wat hun nieuwe opdrachten zijn wordt duidelijk beschreven.

De ouders worden ook niet vergeten. Je kan lezen wat hun rol is in het M-decreet en hoe ouders en school in overleg met elkaar kunnen samenwerken.

 

Kortweg: deze publicatie is een bruikbaar hulpmiddel bij de zoektocht naar gepaste maatregelen voor een kind met specifieke onderwijsbehoeften. Een genuanceerd verhaal zonder overdrijving of bangmakerij, maar met echte kansen voor de toekomst van het kind.

 

Voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften halen we alles uit de kast.

 

Je kan deze publicatie online bestellen via de website van Sprankel vzw via de link https://www.sprankel.be/webshop/brochures.

 

 

Luc Anthonis

secretariaat Sprankel vzw.

03/289 78 58

secretariaat@sprankel.be

Bent u of kent u een (jong) volwassene met dyslexie en/of dyscalculie?

Volwassenen met dyslexie en/of dyscalculie gezocht.

 

 

Workshop
Vanuit het project City of People wil de stad Gent onderzoeken welke drempels en pijnpunten mensen met leerstoornissen ervaren bij het werk zoeken, solliciteren en in de werksituatie.

Het is de bedoeling om die ervaringen te beluisteren en hier iets aan te doen en zo meer onbenut potentieel aan te spreken. Het is van groot belang om de expertise van mensen die 'aan den lijve' ervaren wat het is om dyslexie/dyscalculie te hebben te leren kennen.

 

GEZOCHT: vrouwen en vooral ook MANNEN !
Uw ervaringen bij het solliciteren en de hindernissen die u ondervindt in de werksituatie zijn van groot belang. Deel ze in een besloten bijeenkomst. Er was al zo’n workshop en iedereen was enthousiast. Het wordt dus een fijne ervaring.

 

De onderzoekers organiseren een gratis workshop (enkel toegankelijk voor personen met dyslexie of dyscalculie!) op dinsdag 19 november 2019 van 18-21 uur in Gent.

 

Interview
 

Onderzoeksgroep Masterchallenge: leerstoornissen (Universiteit Gent, Master Communicatiewetenschappen: Nieuwe media en maatschappij). Onderzoek naar moeilijkheden en drempels tijdens het volledige sollicitatieproces

 

  >

Kan u (òòk nog) op een ander moment geïnterviewd worden?
Help dan deze master studenten bij hun onderzoek.
Schenk één uur van uw tijd.

 

Mail naar Isabeau.DeJaeger@UGent.be.


Deelnemers aan het interview moeten voldoen aan drie criteria:

  • Je hebt dyslexie, dyscalculie of beide
  • Je bent op zoek naar een job / je hebt een job gevonden
  • Je hebt al minstens 1 keer gesolliciteerd ​
   

Meer info?

Het project ‘Inclusie 4D’ Drempels, Diversiteit, Dyslexie en Dyscalculie (stad Gent, Universiteit Gent, Arteveldehogeschool … ) wil een beter begrip en een betere aanpak van dyslexie/dyscalculie teweeg brengen.

https://www.ugent.be

  Website                Facebook             Email
   
   Copyright © 2019 Sprankel Oost-Vlaanderen
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld via onze website.

Pas je voorkeuren aan of schrijf je uit.
   
   
05 oktober 2019 om 10u25

Einde M-Decreet ?

VLAAMSE REGERING 2019-2024


REGEERAKKOORD – Selectie van de onderwijsplannen door Sprankel vzw

klik onderaan voor de volledige tekst

Deze teksten zijn integraal overgenomen van het regeerakkoord zoals het in de pers is verschenen, zonder toevoegingen, weglatingen of commentaren.

 

Wat is uw reactie, laat het ons weten op redactie@sprankel.be 

 

Sensotec organiseert 2 maal per jaar en per provincie enkele gratis infosessies. Tijdens deze maximum 2 uur durende sessie bespreken we de verschillende programma’s.

  • Het project Gratis Voorleessoftware voor leerlingen basis- en secundair onderwijs,
  • Compenserende software Alinea,
  • Compenserende software Kurzweil 3000,
  • Remediërende leestraining Lezergame,
  • De nieuwste Alinea & K3000 Chromebook oplossingen: Web2Speech & “in the Cloud” web app

Deze infosessies zijn bedoeld als eerste kennismaking met onze software. We richten ons op ouders, leerkrachten, ondersteuners, therapeuten, werkgevers,… Kortom iedereen die te maken heeft met dyslexie, dysorthografie of andere lees-, schrijf- en taalproblemen.

Wil je een programma meer in detail leren kennen? Volg dan een gratis kennismakingssessie of hands-on workshop.

 

zie verder:

Mijn naam is Femke Lissens, ik ben studente Orthopedagogiek aan de Universiteit Gent en zit momenteel in mijn eerste master. Voor mijn masterproef heb ik gekozen voor het onderwerp 'studeren met dyscalculie in het hoger onderwijs' bij promotor prof. dr. Annemie Desoete. Hiervoor ben ik op zoek naar participanten die bereid zouden zijn deel te nemen aan negen testen (lezen, rekenen, spelling, intelligentie, persoonlijkheid, temperament, zelfwaarde, metacognitie en positief/negatief affect) en een diepte-interview in verband met hun verdere studies. Op die manier zal ik proberen een beeld te creëren van zaken die al dan niet helpen in hun parcours.


Ik zou graag in contact komen met (jong)volwassenen met dyscalculie - die verder studeren of afgestudeerd zijn - en die het zouden zien zitten om deel te nemen aan mijn onderzoek.

Het onderzoek zal volgend schooljaar (2019-2020) doorgaan in het eerste semester op een locatie naar keuze. Voor zowel het kwantitatieve als het kwalitatieve gedeelte dient slechts één moment te volstaan. Jullie hulp zou me enorm vooruit helpen en ik zou het dan ook heel erg appreciëren mocht er respons komen op mijn oproep.

Ik ben bereikbaar via 
Femke.Lissens@UGent.be 
0471/197216.

Alvast heel erg bedankt!

Met vriendelijke groeten,

Femke Lissens

© 2018 Sprankel Vzw Verening van ouders van kinderen met leerproblemen - Sitemap - Cookie policy - Privacy Policy