Limburg;22/11/2018-Opvoeden anno 2018: omgaan met nieuwe autoriteit.

Spreker: Joris Aerts    
Locatie en uur: G C den Ichter Kapelstraat 16 3660 Opglabbeek om 20u
Inkom: Leden 2 euro, niet leden 6 euro, studenten 2 euro
Inschrijven: Verplicht via de website: https://sprankel.be/activiteiten   (inshrijven terug  mogelijk.)
Contacttelefoons: 089 49 17 16
E-mail: limburg@sprankel.be
 

Er zijn mensen die met weemoed terugblikken op "die goede oude tijd" en je hebt er die zich een leven zonder de vrijheden van bijvoorbeeld internet niet kunnen voorstellen. Feit is nu éénmaal dat onze samenleving de afgelopen 50 jaren aan een snel tempo geëvolueerd is, dat nog steeds doet en dat wellicht in de toekomst ook zal blijven doen. Niet evident dus om kinderen en jongeren hierop voor te bereiden. Hoe begin je hier aan? en wat als het fout loopt?

Moeilijk gedrag van jongeren stelt leerkrachten en opvoeders voor een enorme uitdaging. Wanneer we geconfronteerd worden met agressie, spijbelen, druggebruik, computer-misbruik, weglopen, dreiging… voelen we ons meestal zeer machteloos. Sommigen reageren met straffend en repressief optreden. Anderen proberen het destructief gedrag in te dijken door toegevingen te doen.

Geen van beide werkt. En in sommige situaties zal de ene leerkracht straffend reageren, terwijl de ander toegeeft… zo heffen ze elkaars aanpak op. Veel ouders en leerkrachten komen met hun kinderen en jongeren in een negatieve spiraal van escalaties terecht: vijandigheid roept vijandigheid op, en toegevingen leiden tot nog meer eisen en dreigementen. Leerkrachten en leerlingen komen zo terecht in vicieuze cirkels van gewelddadigheid en hulpeloosheid.

Deze vorming gaat net over het tegenovergestelde: geweldloos verzet en waakzame zorg als 'nieuwe autoriteit'. Hoe motiveren we kinderen en jongeren om zich toch aan regels en afspraken te houden, zonder dat we onszelf verliezen in irritatie en/of frustratie?

Startdatum : 22-11-2018 om 20:00
Registratie Startdatum : 21-10-2018
Sluitingsdatum : 22-11-2018
Locatie: Kapelstraat 16 te 3660 Opglabbeek
Bijlage : Aff_lim_2018_11.pdf
Wij accepteren geen inschrijvingen meer
35
© 2018 Sprankel Vzw Verening van ouders van kinderen met leerproblemen - Sitemap - Cookie policy - Privacy Policy